úterý 30. března 2010

Alsaský koláč

Dobrůtka podle receptu mý mámy, kterou jsem včera večer upekla pro zlepšení nálady:-)




Postup:
125 g másla nebo Hery, 250 g polohrubé mouky se lžičkou kypřicího prášku, 1 vanilkovým cukrem a špetkou soli promneme, rozdrolíme a spojíme 1 vejcem. Těstem vyložíme vymaštěnou a moukou vysypanou koláčovou formu. Na to pravidelně rozložíme čtvrtky oloupaných jablek podélně nakrojených, ale nedokrojených. Ušleháme 1/4 l šlehačky nebo zakysané smetany se 2-3 vejci (na malý plech 2, na větší 3), trochou citronové kůry, vanilkovým cukrem a 1 lžicí moučkového cukru navíc. Směsí přelijeme koláč. Můžeme posypat skořicovým cukrem. Pečeme při 180 st. 30 minut (já to ale pekla dýl, protože podle popisu to bylo napůl syrové).Hotové jsem lehce přelila medem:-) Dobrou chuť!

1 komentář:

Ivana Uhlíková řekl(a)...

Mňamky, dala by som si...Fotka splnila účel-dostala som chuť na jedlo:)